4 Şubat 2016 Perşembe

Jale

O'nu kısa sarı saçlarıyla, kıpır kıpır haliyle hatırlıyorum. Barış Manço'nun El Salla klibi sebebiyle mi kıpır kıpır kalmış aklımda, yoksa genellikle öyle miydi şarkıları, bilemedim, bi araştırmam lazım.

-----

Küçük bir araştırmadan sonra anladım ki kendisi hakkında "aşk şarkılarının..." diye başlayan cümleler kuruluyormuş. Bütün albümlerini dinlemeye çalıştım, gerçekten aşk şarkıları çok güzel. Sesine yakışan şarkılar bulmuş, sürekli aynı isimlerle çalışmış. Röportajlarında da kendini bulma çabasından bahsediyor, belli ki müziğine çok güzel yansıtmış bunu. 

Bunca övgünün arkasından bi "ama" gelir genelde. Ben de getiriyorum, yolda. Ama (geldi bile) benimki sanatçıya değil, dönem farkına. Artık bu tür aşk şarkıları arabesk kabul ediliyor. Belki de sadece benim yaşımdakiler için öyle ya da sadece benim çevremdeki kendini entel sayan tayfa için... Bilemiyorum Altan. Artık bizde efkar, alkol yanında alınan bir şey. Diğer zamanlarda hüzünlenmeye ne gerek var? İlla hüzünleneceksen, transa geçirecek, sanat kokan şeylerle hüzünlen, barış çağrısı yapsın, ne bileyim, türkü coverı olsun, dünyadaki acılara değinsin. Aşk şarkısıyla hüzünlenilir mi, çok banal...

Demem o ki, içimde dört dönen, beni eğitmeye çalışan bu entel dantel yaratık sebebiyle, kıpır kıpır şarkılarını daha çok sevdim. Göbek atsam yeter dercesine...


Gelelim Jale'ye;

'61 doğumlu Jale'nin soyadı Bekar. Babasının zoruyla harita mühendisliğini bitirmiş ama bir röportajına göre diploması bir işe yaramadan öööyle bir kenarda duruyormuş. (Yine bir ünlüde kendimi görüp, "kesin ben de içimde çok gizli bi cevher taşıyorum" havasına girdim, geçti) "Alaylı yorumcu" diye anılıyor. Alaylı olduğundan şan ve solfej dersleri almış 14 yıl boyunca. 90larda kısa sarı saçı ve sesi sebebiyle Sezen Aksu'ya benzetilmiş. Besteci Garo Mafyan'la çalışmış.

Vikipedi'ye göre tam 5 albüm çıkartmış. Ne ara çıkartmış bunları diyenler, buyursunlar efenim:

Not: Sarı boyalı kısımlara tıklayıp videoları açabilirsiniz. Ayrıca, bulabildiğim kadarıyla söz ve müzik bilgilerini eklemeye çalıştım.




1. Albüm: Süreyya (1986)

1. Gözyaşı Geri Dönmez (Söz: Aysel Gürel)
2. Ve Şimdi Yalnızlığım
3. Hasret Adımı (Söz: Aysel Gürel)
4. Kumsaldaki Çocuklar
5. İstanbul
6. Kapanan Sayfa
7. Süreyya
8. Aşk Şarkısı
9. Gözlerini Denize Yazdım (Söz: Aysel Gürel / Beste-Düzenleme: Turhan Yükseler)
Hasret Bir Güldür
10. Hasret Bir Güldür (Video) : (Söz: Aysel Gürel) TRT stüdyosunda, bir TV programına katılmış da şarkı söylemiş gibi duran, eski moda kliplerden, belki de klip değil. Emin olamadığım için sadece video dedim. 80lerin o çirkin vatkalı ceket, pileli etek kombinasyonu var. Kim moda ilan etti bu kıyafeti acaba, yazık etti bi dönemin fotoğraflarına. Dalga geçmeden bakmak mümkün değil. Bir ayrıntı: Masalardaki içki kadehleri -içlerinde vişne suyu bile olsa- gözyaşartıcı. 



2. Albüm: Son Geceler (1993) (Emre Müzik)

1. Son Geceler (Video) (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)
2. Dün Bu Zaman (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)
3. Kolay Kolay (TV Programı) (Söz: Aysel Gürel / Müzik: Hugo Martinez) : Kıpır kıpır ötesi bi şarkı. Klibini değil, TRT deki ramazan programını koydum özellikle. Çünkü aklımda kalan Jale'yi o kadar güzel anlatıyor, öyle bi o stürdyoya gitme isteği uyandırıyor ki... Bi "Ayol ne yorulması" deyişi var ki... Ah be dedirtiyor. Yaşlandık dedirtiyor istemsizce. Sonra bir 90lar duygu değişimi yaşıyoruz: Amaaaan deyip göbek atıyoruz. Ramazan akşamı göbek atanları, kuralsızca eğlenmelerini, ellerini kollarını düzeltmeye çalışmadan çocuk gibi dans etmelerini, gülmelerini, bakışmalarını, figür uydurmalarını, geri vokalleri izliyoruz. Ortalıkta koşturan, coşturan Jale değil bu videoda ana karakter, stüdyoda 30 yaş altı olan herkes.
Bir Ramazan Akşamı kolay kolay
4. Alavere Dalavere (Söz: Aysel Gürel / Müzik: Garo Mafyan)
5. Çığlık Çığlığa (Söz: Aysel Gürel / Müzik: Garo Mafyan)
6. Üzgünüm (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)
7. Ayak Sesi (Söz: Ülkü Aker / Müzik: Garo Mafyan)
8. Olmaz Olmaz (Söz: Aysel Gürel / Müzik: Garo Mafyan)
9. Boşver (Söz: Aylin Nacar / Müzik: Garo Mafyan)
10. Son Gülen İyi Güler (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)



3. Albüm: Beni Hatırlarsın (1995) (Marş Müzik Yapım)
Prodüktör: Garo Mafyan
Süpervizör: Zeynep Talu

1. Gel Güzelim Gel (Klip) (Söz: Aysel Gürel):
İşte tam bir 90lar şarkısı! Gözlerini şaşı yapan Jale burada! Donald Duck bile var. Kliple şarkı arasında boşvermişlik duygusu dışında pek bi bağ yok. Yani tamam, klipte akan bir hikaye yok. Ama "ya tamam gel ya affettim, seni küçük şapşal, hadi gel çılgınlar gibi yastık savaşı yapalım" hissini görmezden gelemez kimse. Ayrıca arkaplan görsellerinin sözlerle müthiş bi uyumu var: "Ateşin kül olmuyorsa" derken alev saçan güneş, eller haram olsun bana derken birbirinden ayrılan 4 el, "Bak dünya kalmaz sana bana" derken çıkan yerküre... Ya.. İşte bunlar hep çılgın 90lar. Azıcık sempatisi olmayan bu ne be der, kapatır ama ne bilir onlar! (Bkz: Doksanizm)
Gel güzelim gel
2. Gidiyorsun (Söz: Aysel Gürel / Müzik: Garo Mafyan)
3. Vur Dedim Öldürdün (Klip) (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan): Kadın o kadar güzel gülümsüyor  ve o kadar tatlı bi fıkır fıkırlığı var ki, "vur dedim öldürdün" derken göbek atması göze batmıyor. Ama zaten bu şarkı da boşvermiş. Aşk acısı çekerken 9/8lik oynamaya başlama hali içeriyor. Bunlar kulağa saçma gelse de gerçek hayatta yaşanan şeyler arkadaşlar, lütfen...

Vur dedim öldürdün
4. Unutucaksan Sevme (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)
5. Sen Yoluna Ben Yoluma (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)
6. Ayıp Değil Ya (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)
7. Beni Hatırlarsın (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)
8. Kaderde Varsa (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)
9. Suçlusun (Klip) (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan): Klibi ilk defa izledim. Saçının fazla sarı ve uzun olması tuhaf gelmişti. Klibin sonunda peruk olduğunu anlayınca rahatladım. 90ları olduğu gibi kabul ederim genelde, sorgulamam ama gözüme takıldı işte. Güzel klipmiş.
Suçlusun
10. Görürsün Sen (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)
11. Çal Felekten (Söz: Aysel Gürel / Müzik: Garo Mafyan)
12. Ne Anlarsın (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan)



4. Albüm: Yüreğimin Şarkıları (1999)

1. Sevdam Acıyor
2. Delilik Bu (Kıpır kıpırgillerden)
3. Bu Şarkılar Senin İçin (Klip) : (Söz: Zeynep Talu / Müzik: Garo Mafyan) 
90lardan farklılaşmanın örneklerinden biri sanırım bu klip. Duygusal bir şarkıda sanatçıyı bir stüdyoya hapsetmişler, çeşitli kıyafetlerle, çeşitli arkaplanlarda şarkıyı tekrar tekrar söylemesini isteyip montajlamışlar gibi duruyor. Muhtemelen bütçe az diye veya bu tür klipler moda olmaya başladığı için böyle çekmişler. Müzik piyasası hakkında çok bilgim yok fakat renkler ve sözler o kadar uyumsuz ki, sanatçı da rahat edemiyor, elini kolunu nereye koyacağını bilemiyor. Dolayısıyla klip, kafelerde muhabbet ederken arkaplanda oynayan bi görüntüden ibaret oluyor. Arada kol ve göğüs kaslarını gözümüze soktukları bir erkek var bir de. Yüzünü tam olarak görmüyoruz, kim olduğu önemli değil. Normal bir erkek olsa olmaz mıydı? Şarkının duygusallığıyla ne ilgisi var bu pornografik çıplaklığın? Derdim klibi eleştirmek değil aslında, şarkıyla klip arasındaki uyumsuzluğun dönemle birlikte değişmesine dikkat çekmek. Uyumsuzluk hep hep vardı, illa şarkıyla ilgili hikayesi olan klip çekmek şart değil, fakat müziğin hissettirdikleriyle kullanılan renklerin uyumlu olmasına özen gösterilirdi, diye hatırlıyorum. Şarkının özü arkaplana atılmazdı. Velakin, klibi boşverip şarkıyı birkaç kez dinlersek, durup dururken hüzünlenmek mümkün, dile takılması, Jale'nin sesinin kulaklarda yankılanmaması imkansız. 
Bu şarkılar senin için
4. Üzgünüm
5. Bir, Üç, Beş, Yedi: Kıpır kıpır bi şey.
6. Sarı Saçlım, Mavişim: Göbek atılır. Arada Özkan Uğur ya da Harun Kolçak eşlik ediyor gibi ama emin değilim.
7. Şerefim Üstüne Yemin Ederim
8. Bitti Tamam
9. Bu Çocuk Neden Ağlıyor
10. Son Geceler (Remix)





5. Albüm: Mor (2011)

1. Aşkın Şarkısı (Klip) (Söz: Soner Arıca / Müzik: Garo Mafyan): 2000leri de mi sevsem acaba diye düşündürttü bu klip. Şarkı ve klip o kadar iyi anlaşmışlar ki, sesini açmak için bile aralarına girmek istemiyor insan. Kurdelayla dansın (kesin bi ismi vardır bu dansın ama bilmiyorum, üzgünüm) Jale'nin vücuduyla, el kol ve vücut hareketleriyle uyumu, arada bir gelen ışık huzmesinin kah Jale'yi, kah kemancıyı, kah kurdelayı takip etmesi muhteşemdi. Ayrıca Jale, hala ne kadar güzelsin..
Aşkın Şarkısı

2. Yenilirsem Yenileyim (Söz: Soner Arıca / Müzik: Sezgin Gezgin-Soner Arıca)
3. Herkes Evinde (Söz: Soner Arıca / Müzik: Sezgin Gezgin-Soner Arıca)
4. Mektup (Klip) (Söz-Müzik: Sude Bilge Demir / Düzenleme: Emirhan Cengiz) 
5. Özlemem Seni (Söz: Seda Akay / Müzik: Garo Mafyan)
6. Mektup (Düzenleme: Sezgin Gezgin) (Bu versiyonu daha çok sevdim.).
7. Herkes Evinde (Armageddon Türk Remix)




Kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Jale_Bekar
https://tr.wikipedia.org/wiki/Son_Geceler
https://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C3%BCre%C4%9Fimin_%C5%9Eark%C4%B1lar%C4%B1
https://www.ttnetmuzik.com.tr/artist/Jale/36373/biyografi
https://play.spotify.com/artist/1vhZOpEwZ7kwQJ50EmFZOh
http://tuncasmusicbox.blogspot.nl/2013/03/90lar-yazi-dizisi-neredeler-bolum-6.html
http://www.ossimuzik.com/yeni/album.php?aid=98

Eksik veya yanış bilgi varsa uyarırsanız sevinirim..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder